Restaurarea Stonehenge: securizarea unui monument neolitic de peste 120 de ani

În această toamnă, specialiștii au lucrat la conservarea unora dintre Stonehenge sarsens, cea mai recentă dintr-o serie de inițiative care se întind până la începutul secolului XX. Carly Hilts a vorbit cu Heather Sebire pentru a afla mai multe.

Vizitatorii din Stonehenge, în septembrie, au observat o adăugare izbitor de modernă la monumentul neolitic: un turn de schele mobil. În această toamnă a avut loc unul dintre cele mai importante proiecte de conservare a sitului în mai mult de șase decenii, care vizează asigurarea pietrelor împotriva eroziunii, precum și anularea unora dintre efectele reparațiilor bine intenționate, dar în cele din urmă dăunătoare, efectuate cu mai mult de o jumătate de secol mai devreme.

Lucrările recente de conservare au rezultat din două cercetări anterioare: o cercetare cu laser a monumentului și un raport detaliat al inginerului. Prima inițiativă a văzut scanări de înaltă rezoluție efectuate în 2012, în timpul primului studiu cuprinzător cu laser de la Stonehenge. Acest lucru a fost destinat să ajute la înregistrarea și evaluarea stării pietrelor, dar a arătat, de asemenea, că graffiti-ul preistoric care a fost identificat pentru prima dată pe site în anii 1950 a fost mult mai extins decât se credea anterior. Unele 71 necunoscute anterior sculpturi de axe-capete asemănătoare cunoscute artefacte din Epoca Bronzului Timpuriu (c.1750-1500 Î. hr.) s-au luat în studiu, aducând totalul de la site-ul de 115, și dublarea numărului de motive similare documentate în marea Britanie pentru a-data (a se vedea CA 273). Aceste scanări au fost un instrument vital, de asemenea, pentru a ajuta patrimoniul englez, în a cărui îngrijire se află Stonehenge, pentru a identifica orice fisuri sau alte eroziuni ale pietrelor.

Cealaltă piesă cheie de cercetare a fost un studiu în 2018, condus de Profesorul David Nash de la Universitatea din Brighton, care a văzut analiza chimică folosită pentru a stabili unde au fost carierele Stonehenge sarsens. La sarsens, adăugat la Stonehenge c.2500 Î. hr. în cea de-a treia etapă a monumentului de construcție, face cele mai multe de la Stonehenge caracteristici cheie, inclusiv toate cele 15 pietre în interior trilithon potcoavă, 33 montanți și buiandrugi din cercul exterior, precum și alte elemente periferice. Spre deosebire de cele mai mici bluestones, care au fost urmărite până la Preseli regiunea de vest a țării Galilor (CA 366, 345, și 311), și gresie Altar de Piatră, care este la est, țara Galilor, sarsens sunt mai degrabă locale în origine, au fost trasată la Vest Pădure în Marlborough Coborâșuri, aproximativ 25 de km nord de Stonehenge (CA 367). Cercetările lui Nash au oferit, de asemenea, patrimoniului englez șansa de a efectua o examinare mai completă a stării de conservare a pietrelor.

‘În același timp, ca schela a fost pentru această analiză chimică, am avut posibilitatea de a cere Istoric Anglia ingineri pentru a face un raport asupra stabilității pietrele, mai ales cele orizontale, glafuri, ca ei n-ar fi fost privit, în ani, a explicat Dr. Heather Sebire, Senior Proprietate Curator la Stonehenge. „Am vrut să verificăm dacă totul este în regulă, în special în lumina vremii mai extreme pe care le-am avut în ultimii ani. Vestea bună este că nu era nimic structural care trebuia făcut – nu eram îngrijorați că buiandrugii vor cădea sau ceva de genul acesta – dar raportul a evidențiat unele probleme asociate reparațiilor din anii 1950 și 1960, când au folosit un mortar foarte dur pe care nu l-am folosi astăzi.’

Reparațiile istorice au afectat în special îmbinările dintre grinzi și montanții lor de susținere. Aceste falnic construcții reprezintă o venerație-inspirat feat preistorice inginerie: cu fiecare sarsen de măsurare de până la 9 m înălțime și o greutate de până la 30 de tone, acestea se potrivesc împreună, folosind un impresionant sistem complicat de proeminente cepuri ale ei și usi găuri, în timp ce buiandrugii se slot împreună cu limba și canelura articulațiilor amintește de prelucrare a lemnului. Cu toate acestea, când pietrele au fost restaurate ultima dată în urmă cu peste o jumătate de secol, multe dintre aceste îmbinări au fost ambalate cu mortar dur care nu este respirabil. Pe măsură ce materialul se degradează în timp, lasă pietrele vulnerabile la deteriorarea cauzată de înghețarea umidității prinse și extinderea în fisuri, provocând eroziune.

Pentru a contracara acest lucru, English Heritage a contractat specialiști de la Sally Strachey Historic Conservation pentru a îndepărta mortarul vechi și a reambala îmbinările cu mortar de var respirabil, care permite scăparea apei. Doi conservatori au folosit un turn de schele pentru a accesa vârfurile pietrelor pentru a finaliza această lucrare și au examinat, de asemenea, suprafețele spre cer ale fiecăreia dintre cele nouă buiandrugi care sunt încă în vigoare, verificând dacă există găuri formate în mod natural care ar putea fi suficient de mari sau de adânci pentru a forma Bălți. Se speră că aceste eforturi, combinate cu monitorizarea regulată în viitor, vor permite pietrelor să reziste forțelor vântului și vremii pentru mulți ani care vor veni.